marți, 30 august 2011

Modelul de ajur al jachetelei unicat

"Multumirea si fericirea merg mana in mana."
"Veselia este frumusetea fetei."
"Un zambet poate face ca orice dificultate sa poata fi trecuta mult mai usor."
Pentru toate prietenele cititoare, dar in mod special pentru o prietena draga, Ella, in acest articol voi descrie modelul de ajur al jachetelei unicat dintr-un articol anterior.
Modelul privit de aproape arata ca in imaginea de mai jos:
Diagrama de lucru este urmatoarea:

Tehnica de lucru este urmatoarea:
Consideram ca in partea de jos sunt numerotate acele de la centrul 0 spre dreapta (centrul masinii este intre doua ace). Vom lucra cu instrumentul de transfer cu un singur orificiu. Dupa ce am tricotat patentul si doua randuri, utilizand o desime mai mica (ochiuri mai largi) transferam ochiul de pe acul 2 pe acul 1 si cel de pe acul 3 tot pe acul 1. Ochiul 5 pe acul 4, si ochiul 6 tot pe acul 4. Ochiul 8 pe acul 7, si ochiul 9 tot pe acul 7. Vom continua acest raport pana la capat. Fata de centru spre stanga vom respecta acelasi raport si acelasi sens de transfer cum am procedat pentru partea dreapta. Adica vom transfera ochiul 2 pe acul 3, si ochiul 1 tot pe acul 3, continuand pana in margine. In cele doua margini mi-am calculat numarul de ace astfel incat sa ramana 2 ace care sa tricoteze normal si sa nu fac niciun transfer pentru a avea rezerva de coasere.

Acum, pentru primul rand de tricot dupa transfer, vom avea scoase din lucru acele 3, 6, 9 deoarece sunt cate doua ace fara ochiuri unele langa altele si nu vor putea forma ochiuri. Cu aceste ace scoase din lucru realizam un rand de tricot. Pe acele 1, 4 si 7 se vor forma ochiuri obisnuite iar pe acele 2, 5 si 8 se vor forma bucle. La urmatorul rand vom introduce in lucru si celelalte ace, astfel acele 1, 2, 4, 5, 7 si 8 vor forma ochiuri iar pe acele 3, 6 si 9 se vor forma bucle. La cel de-al treilea rand de tricot se vor forma ochiuri pe toate acele si din acest moment vom relua raportul nostru de ajur, facand transferul in sens invers. Vom transfera ochiul 2 pe acul 3, ochiul 1 tot pe acul 3, si asa mai departe pana la capat. La inceperea tricotarii din nou vom lasa in afara lucrului, in pozitia A, acele 1, 4 si 7 si vom tricota cu celelalte, la al doilea rand le vom introduce in lucru si pe acestea, iar la al treilea rand se vor forma ochiuri pe toate acele.

4 comentarii:

  1. Multumesc mult, mult de tot! Abia aştept să-l încerc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Iti ducem dorul pe aici, ai disparut din nou :(. Sper ca esti bine si ca vei reveni curand.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua! aveti de vanzare masini de tricotat? cat costa? va rog sa-mi raspundeti pe mail, alisaprotesanu@yahoo.com. va multumesc!

    RăspundețiȘtergere