Astazi iti propun sa invatam impreuna sa tricotam o caciulita pentru copii, cel mai simplu model de caciulita. Apoi vom invata si modelul cu clini. Pentru inspiratie poti urmari filmuletul de mai jos:
In imaginea de mai jos este un model foarte simplu, pe care l-am tricotat pe ambele fonturi:
Mario chiar este incantat de noua caciulita! Dar mai ales de ciucure:
Te las sa urmaresti un scurt video cu modul de realizare:
Poti incepe pe 100 de ace, dar le selectezi in raport 1x1. Alegi un fir de finete 12/2 (se afla la mijlocul spectrului de fire recomandat de producatorul masinii). Selectezi saniile pentru tricot obisnuit.
Tricotezi un patent (o bordura) de aproximativ 3,5 cm - masurat pe masina (aproximativ 20 de randuri).
Acum setezi masina pentru tricot dublu englezesc si tricotezi aproximativ 17 cm (masurat pe masina).
In continuare setezi masina pentru tricot obisnuit si tricotezi 6 randuri. Acum transferi toate ochiurile de pe fontura din fata pe fontura principala (din spate) a masinii. Lasi in jos fontura din fata pentru a putea incheia partea de sus a caciulitei. Montezi bratul pentru sania fonturii principale si tricotezi inca 4 randuri glat (simple).
Daca firul a ramas in partea dreapta, il scoti din conducatorul de fir, lasi 10-15cm, tai firul si introduci capatul intr-un ac de cusut. Impingi acele in pozitia D, astfel incat sa poti introduce usor acul de cusut prin ochiuri, lasandu-le sa treaca pe fir si scotandu-le in acelasi timp si de pe ace. Dupa ce ai trecut firul prin toate ochiurile, strangi partea de sus a caciulitei si innozi firul astfel incat sa ramana adunata partea superioara.
Acum cosi cu acul de cusut partea laterala a caciulitei.
Super! Ai realizat prima ta caciulita!
Ce inseamna tricot dublu englezesc? Inseamna ca la o deplasare se tricoteaza normal ochiurile de pe fontura din fata iar pe cea din spate se depun doar bucle (firul ramane netricotat - se asaza bucle langa ochiurile ce se afla deja pe ace), iar la deplasarea in sens invers se tricoteaza normal pe fontura din spate iar pe fontura din fata se depun bucle langa ochiurile formate la deplasarea anterioara. Apoi se repeta acest raport. Astfel rezulta un tricot mult mai voluminos decat structura patent pe care ai tricotat-o la bordura si la partea superioara a caciulii si care imbraca foarte bine capul.
Acum, in functie de firul pe care il ai si de efectul pe care doresti sa-l dai caciulitei poti jongla cu desimile, lucrand tricotul dublu englezesc cu cadranul de desime spre 8-9, iar patentul de inceput si sfarsit cu 4-5. Sau daca doresti sa fie o caciulita cat mai fixa pe cap poti lucra cu 4-5 de la inceput pana la sfarsit.
E frumoasa caciulita! Eu nu am masina cu dubla fontura dar cred ca am inteles principiul si o sa fac saptamana viitoare o incercare. Din ce-mi imaginez o sa iasa ceva foarte simplut, dar o sa iasa.
RăspundețiȘtergereSa ai un week-end placut!
E foarte frumoasa caciulita si firul din care e făcută e foarte frumos colorat si pare destul de grosuţ. Eu până acum am avut probleme când am încercat sa fac patent cu fir mai grosuţ. Poate pentru că n-am selectat bine tensiunea firului.
RăspundețiȘtergereNu mă prea pricep la fire si la fineţea lor. De exemplu un fir care are NM 16/4 cum e faţă de unul care are 12/2, mai gros sau mai subtire?
Multumesc pentru explicatiile despre "tricot dublu englezesc". Imi place când înţeleg cum merg lucrurile.
Numai bine!
Firul pe care l-am utilizat la aceasta caciulita se numeste Detroit. L-am gasit in mercerie, nu scrie finetea pe banderola, dar este putin cam gros pentru masina standard. Se poate lucra doar pe ace 1x1, asa cum am tricotat eu caciulita, dar aveti nevoie de putina rabdare. Am tricotat cu desimea la 9 sau 10.
RăspundețiȘtergerePentru a afla cat de gros sau cat de subtire este firul si daca se potriveste la masina dumneavoastra: 12/2 este firul mediu, cel mai potrivit pentru masina standard - 12/2 = 6, apoi toate cifrele mai mici decat 6 reprezinta fir mai gros, iar cifrele mai mari un fir mai subtire. Deci firul 16/4 = 4 este putin mai gros decat firul mediu.
Multumesc pentru raspuns.
RăspundețiȘtergereTocmai am vazut azi pe site ca aveti acum si masini brother. Ce-as fi vrut sa le aveti si vara trecuta pentru ca au si sanie pentru ajur. Ma intrebam, nu se gaseste vreo sanie pentru ajur compatibila cu masina mea? Ar fi minunat...
Pentru masina pe care o aveti producatorul nu a prevazut si posibilitati tehnice pentru ajur cu transfer de ochiuri. Sania masinii Brother poate sa transfere ochiuri de pe un ac pe acul alaturat, realizand astfel orificii de ajur in conformitate cu desenele de pe cartelele perforate sau computerul din dotarea masinii. La masina dvs aveti posibilitatea de ajur doar prin alimentarea unui fir mai subtire care este alimentat pe acele selectate de cartela creand astfel efectul de ajur. Acesta este modelul Thread Lace.
RăspundețiȘtergereIn schimb aveti posibilitatea sa realizati modele ajur manuale utilizand instrumentele cu 1, 2 sau 3 ace de transfer. Intr-un articol viitor voi mai pune cateva modele de ajur cu orificii realizate manual impreuna cu diagramele de executie. Intr-un articol anterior, "Tricot special..." aveti un astfel de exemplu.
Multumesc pentru raspuns. Stiu sa realizez manual modele cu orificii dar dureaza o vesnicie. Oricum, astept cu nerabdare sa vad modelele dvs. La "thread lace" nu-mi place cum se vede firul acela subtirel pe suprafata lucrului, pe fata lui. O sa incerc mai multe combinatii poate pana la urma iese ceva.
RăspundețiȘtergereNumai bine!