<<Omul poseda o energie, numai lui caracteristica numita "energia gandului". Si daca devine constient de ceea ce poseda si incepe s-o foloseasca din plin atunci el devine stapanul intregului Univers!>> - Anastasia
In manualele de utilizare a masinilor de tricotat gasim denumiri de ochiuri precum "stockinet", "tuck" sau "slip stitch" dar ne este dificil sa ne dam seama dupa un desen ce fel de ochi are la baza acel model si cum trebuie sa selectam sania masinii astfel incat sa ne rezulte acel model. Majoritatea manualelor de instructiuni au tabele in care este specificat pentru fiecare cartela ce tip de tricot poate sa faca, dar uneori suntem derutati daca avem o masina electronica si un manual cu cateva sute de modele.
Prin acest articol doresc sa risipesc putin enigma formarii ochiurilor astfel incat sa putem recunoaste mai usor un model.
a) Formarea unui ochi simplu, glat sau "stockinet" se face astfel:
In imaginea de mai sus am pus cateva ace in diferite pozitii in care sunt antrenate de camele saniei astfel incat sa formeze un ochi simplu. Imaginea a reprezinta pozitia stationara a ochiului atunci cand tricotul atarna liber in fata fonturii, acul aflandu-se in fontura in pozitia normala de lucru B. Linia verticala reprezinta platinele, sau pieptenele fix asa cum mai este numit uneori, din partea frontala a masinii, acestea participand de asemenea la formarea ochiurilor si antrenand in acelasi timp tricotul sa curga prin fata masinii.
Imaginea b reprezinta o pozitie intermediara a acului in urcarea lui spre varful maxim, ochiul alunecand de pe limba acului pe tija acestuia.
Imaginea c reprezinta pozitia in care un nou fir este depus in carligul acului si de asemenea maximul la care este el impins de catre came.
Imaginea d reprezinta o pozitie intermediara de intoarcere, in care ochiul vechi aluneca peste carligul acului, incepand formarea unui nou ochi.
Imaginea e reprezinta noul ochi aflat in carligul acului, acul revenind la pozitia B in fontura.
b) Formarea unui ochi "tuck":
Pentru formarea acestui tip de ochi, acul este condus pe un alt traseu de catre camele saniei, acul fiind impins inainte mult mai putin decat pentru formarea unui ochi simplu.
Imaginea a reprezinta de asemenea pozitia de baza in fontura.
In imaginea b este aratat ca acul este impins mai putin inainte, ochiul nemaitrecand pe tija acului, ci ramane pe limba acestuia.
In imaginea c un nou fir este depus in carligul acului.
Imaginea d reprezinta o pozitie intermediara de intoarcere a acului in care noul fir se afla alaturi de ochiul vechi in carligul acului.
Imaginea e reprezinta noul ochi "tuck", adica bucla alaturi de vechiul ochi.
Ochiul "tuck" reprezinta de fapt acumularea de bucle in carligul acului alaturi de un ochi. In functie de model, in carlig se vor acumula de la una la 4 sau maxim 5 bucle, insemnand ca vechiul ochi a fost retinut langa aceste bucle de la 1 la 5 randuri.
c) Ochiul "slip stitch":
Pentru formarea acestui tip de ochi acul este impins inainte mult mai putin decat pentru ochiul "tuck".
Imaginea b indica faptul ca pozitia intermediara a fost stationara, cama neridicand ochiul ci lasandu-l in pozitia de baza.
Imaginea c indica depunereau unui nou fir, dar acul fiind foartre putin ridicat in fontura, atunci firul este depus in fata carligului si nu va ajunge in interiorul acestuia.
Imaginea d reprezinta intoarcerea la pozitia de plecare, iar noul fir va atarna in fata vechiului ochi.
Pentru a exemplifica cele de mai sus, in imaginile de mai jos sunt cele trei tipuri de ochiuri:
a) Ochiuri simple:
b) Ochiuri tuck, cu retinere pe 2 randuri (adica doua bucle alaturi de vechiul ochi):
c) Ochiuri slip stitch:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu