joi, 4 august 2011

Tipuri de ajur

"O persoana poate sa fie multumita doar atunci cand isi cunoaste individualitatea, are stima proprie, pretuire personala si incredere in sine."
Masinile de tricotat pot realiza doua tipuri de modele ajur.

a) Un tip de ajur este cel clasic, prin transferul ochiurilor de pe un set de ace pe alte ace, in acest fel formandu-se diferite orificii in tricot. In imaginea de mai jos este un astfel de model:
Cu ajutorul masinilor de tricotat casnice putem realiza modele ajur care ne permit doar transferul de pe un ac pe acul alaturat, din dreapta sau din stanga lui, in functie de directia de deplasare a saniei de ajur. Dar acest tip de ajur il pot realiza doar o parte din masinile casnice. Nu toate au fost proiectate pentru acest tip de model. Daca o masina este dotata cu sanie de ajur, atunci veti sti ca ele pot realiza acest tip de ajur. Daca nu sunt dotate, atunci vor realiza numai cel de-al doilea tip, cel de la punctul b).

Manual putem realiza ajur si prin transferul ochiurilor peste mai multe ace, atunci rezultand modele cu orificii mai mari, ca in exemplul de mai jos:
Aici am facut transfer peste trei ace. Apoi la fiecare rand tricotat am introdus in lucru cate doua din acele de pe care am transferat ochiuri, rezultand la final aceasta forma de ajur. Practic posibilitatile manuale sunt infinite.
De asemenea si  posibilitatile de realizare cu o cartela sunt multiple, dar suntem limitati de a face doar transferuri peste un ac. Acesta se realizeaza cu o sanie de ajur care transfera acele selectate in pozitia D pe acul alaturat. Transferul se realizeaza prin flambarea (indoirea) acului selectat pe deasupra platinei, langa acul de alaturi, acesta preluand ochiul de pe acul flambat.

b) O alta posibilitate de ajur este cea cu fir. In imaginea de mai jos este un astfel de exemplu:
La acest tip de model acele selectate nu sunt flambate peste acele alaturate ci sunt alimentate cu un fir mai subtire decat firul de tricot, rezultand un model ajur doar din diferenta de grosime a firelor. Cele doua fire sunt alimentate in acelasi timp, in cei doi conducatori de fir de pe sanie. Acest tip de ajur poate fi realizat de orice masina casnica de tricotat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu