miercuri, 26 ianuarie 2011

Acum chiar incepem primele randuri de tricot!

"Rareori obtii ce cauti daca nu stii dinainte ce vrei." - Maurice Switzer

Iti propun ca inainte de a incepe sa-ti pui o muzica de relaxare, un zambet in coltul gurii si al ochilor si sa privesti acest peisaj minunat pentru a te incarca cu energia naturii:


Acum suntem gata! Pornim!

Dupa ce ai ales un fir cu o grosime medie, l-ai pregatit pe masina de bobinat, te-ai asigurat ca se deruleaza foarte usor si l-ai infilat la masina conform manualului tau, ai setat desimea la 5 sau 6, te-ai asigurat ca sania culiseaza usor de-a lungul fonturii, acum ai nevoie sa-ti pregatesti si instrumentele de care vei avea nevoie:
- o forfecuta
- instrumentul de impingere a acelor
- pieptenele mic de tractiune a tricotului
- instrumentul de formare a ochiurilor, al carui cap seamana cu un ac de tricotat
- instrumentul de transfer al ochiurilor (are in varf, sau la ambele capete un orificiu).

Acele trebuie sa se miste usor in fontura, sa aiba o miscare dute-vino. Nu trebuie sa se miste si pe verticala. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca trebuie reparata sina de sustinere a acelor. Pe spate are un burete care dupa o perioada este posibil sa se degradeze si trebuie inlocuit.

La unele masini, in jurul discului de desime este o parghie cu care se seteaza tipurile de ochiuri pe care urmeaza sa le tricotam (ochiuri normale, ochiuri dublate, ochiuri retinute etc). Este nevoie sa pozitionezi aceasta parghie in partea de jos, pentru ochiuri normale.

La alte masini, sunt butoane care trebuie apasate in functie de tipul ochiurilor. Este nevoie sa vezi in manualul tau cum se seteaza butoanele pentru ochiuri normale.

De asemenea, mai sunt unele setari ale periutelor, precum si pentru alte parghii. Si pentru aceasta este necesar sa consulti manualul tau pentru a vedea care sunt aceste setari.

Poti pune in pozitia de lucru (B) 60 de ace, impingandu-le cu instrumentul de impingere a acelor pe care il ai in dotarea masinii. Este foarte important sa pastrezi intotdeauna simetria fata de pozitia 0 a masinii. Pe centrul fonturii vei vedea pe scala gradata un 0 si de-o parte si de cealalta a acestei diviziuni sunt numerotate acele. Pozitia 0 este intre cele doua ace de pe centrul masinii. Deci, fata de pozitia 0, introduci in lucru 30 de ace in dreapta si 30 de ace in stanga.

Dupa toate aceste setari, introduci firul in conducatorul de fir de pe sanie, te asiguri ca ai inchis parghia pentru a nu iesi firul din conducator in timpul tricotarii si prinzi capatul firului cu un carlig sau de celma de prindere a masinii de masa.

Vom face acum inceputul desirabil, care este cel mai simplu, dar vom invata apoi si alte tipuri de incepere a tricotului.

Este necesar sa te asiguri ca sania este in partea dreapta a fonturii. Cand acele sunt in pozitia de lucru (B) si firul in conducator, deplasezi sania de la dreapta la stanga. Dupa aceasta miscare este important sa agati pieptenele de tractiune de aceasta retea de inceput, asa cum este indicat in manualul tau.

Din acest moment, poti incepe sa deplasezi sania intr-o parte si in alta, asigurandu-te ca sania depaseste cu 2-3 cm ultimul ac aflat in lucru. Acum ai facut primele randuri de tricot!

Poti urmari si un scurt video unde poti vedea etapele pe care le-am scris mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu