"Nu există în nicio Galaxie strune care să vibreze mai frumos decât muzica Sufletului uman." - Anastasia
Cristina, o cititoare fidela, m-a rugat sa-i spun cateva detalii despre cum se calculeaza o maneca, asa ca in acest articol voi impartasi cateva aspecte despre aceasta.
In imaginea de mai sus am schitat jumatate de maneca (in partea stanga) si jumatate de corp (fata sau spate, in partea dreapta). Atunci cand calculam o maneca, cele mai importante dimensiuni sunt lungimea totala a manecii (cota D), deschiderea mansetei (cota F) si latimea manecii (cota E).
Pentru a imbina maneca si corpul, avem nevoie sa potrivim perfect cotele A si B pe care eu le-am marcat in imagine.
Pentru a calcula numarul de randuri, numarul de largiri si numarul de ingustari, este nevoie sa cunosc desimea tricotului pe orizontala si pe verticala. Pentru aceasta tricotez un panou (o bucata de tricot) la desimea pe care eu o doresc pentru pulover si o spal (daca am un fir care se contracta), o calc si o las putin sa se relaxeze. Apoi iau centimetrul si masor pe mijlocul panoului 10 cm pe orizontala si 10 cm pe verticala si marchez cu ace cu gamalie intre inceputul diviziunii 1 si finalul diviziunii 10. Apoi pe orizontala voi numara ochiurile dintre ace, acest numar reprezentand desimea pe orizontala, adica numarul de ace pe 10 cm. Numar de asemenea ochiurile pe verticala intre ace, iar acest numar reprezinta desimea pe verticala, adica numarul de randuri pe 10 cm.
Pentru a afla desimea pe un singur cm, impart cele doua numere care mi-au rezultat la 10. Apoi numarul pe orizontala care mi-a rezultat il simbolizez cu Do si aceasta va fi desimea pe orizontala pe un cm, pe care o voi folosi in calcul, iar numarul pe verticala il simbolizez cu Dv, adica desimea pe verticala pe un cm. Fac acest lucru deoarece imi va rezulta un numar cu virgula, in cele mai multe cazuri, si este mult mai exact calculul numarului de ace si al numarului de randuri pentru intregul pulover.
Apoi, daca doresc sa am o maneca cu lungimea de 60 cm (cota D), voi scadea din 60 inaltimea patentului (sa spunem 5 cm). Cei 55 cm ce mi-au rezultat ii inmultesc cu Dv si am astfel numarul total de randuri al manecii.
Pentru a calcula cota F cel mai simplu este ca la panoul pentru desime sa tricotez si un patent cu inaltimea pe care o doresc pentru pulover si apoi pun in jurul mainii patentul panoului, apoi numar acele si stiu astfel cate ace sa pun la inceput pe masina.
Cota E reprezinta latimea manecii la sub brat (latimea cea mai mare). Pentru a afla numarul de ace pana la care trebuie sa cresc maneca, inmultesc aceasta latime cu Do si imi va rezulta numarul de ace. Diferenta dintre numarul de ace de la cota E si cea de la cota F reprezinta numarul de largiri.
Daca am tricotat inainte corpul (fata si spatele), pot sa masor cat mi-a iesit cota A, iar pentru a afla cota A de la maneca, inmultesc cu Do. La maneca cota A este pe orizontala si pentru aceasta o inmultesc cu Do, iar la corp este pe verticala si atunci cand calculez o inmultesc cu Dv.
Pentru cota B, daca la corp am facut de exemplu 5 ingustari cu 2 ace la 4 randuri, voi face la fel si la maneca. Deci voi avea grija sa potrivesc numarul de ace de la cotele A si E. Poate cel mai bine este sa calculam intai cota A si apoi sa adaugam numarul de ace cu care vom realiza mai apoi ingustarile.
Cota C va fi 5x4=20 de randuri. Intre ingustari si largiri eu las de obicei 4 randuri, astfel incat trecerea sa nu fie foarte brusca.
Numarul de randuri din partea de jos a manecii va fi 55xDv-20. Astfel voi putea calcula si la cate randuri voi face largirile. De exemplu daca mi-a rezultat partea de jos a manecii de 80 de randuri si am de facut 8 largiri, atunci voi face 8 largiri la 10 randuri. De obicei eu prima data tricotez randurile si apoi fac largirea. Cand termin cu largirile tricotez cele 4 randuri, apoi tricotez ingustarile. Aici prima data realizez ingustarea si apoi tricotez randurile, astfel incat la finalul manecii sa nu raman pe ingustare ci sa am cateva randuri tricotate.
Avand in vedere ca tricotul este un material maleabil, este posibil ca pana cand ne obisnuim cu acesta sa nu reusim sa realizam chiar de la inceput perfect dimensiunile dorite. Atunci vom tricota complet o maneca, masuram toate cotele pe care le dorim, vedem cum ni se imbina cu corpul si apoi o tricotam si pe cealalta, sau o desiram si reutilizam firul dupa ce am revizuit toate calculele manecii noastre.
Multumesc mult pentru explicatiile detaliate. N-am apucat sa mai lucrez nimic de mult timp, probabil ca vara nu ma inspira :), dar promit ca o sa folosesc informatiile primite de la tine.
RăspundețiȘtergerePana una alta te-am trecut la "bibliografia" mea in ale tricotatului aici http://allnaturall.wordpress.com/2011/07/20/masina-de-tricotat/
Multumesc si pentru modelele frumoase pe care le-ai pus. Abia astept sa mai fac si eu cate ceva.
Seara buna!