luni, 7 februarie 2011

Ingustari si largiri pe fontura principala

"Ziua de astazi este o comoara care mi-a fost daruita cu acelasi numar de secunde, minute si ore ca si oricarui alt om.
Sunt hotarat sa nu-mi pierd timpul facandu-mi griji in legatura cu ce s-ar putea intampla, ci sa-mi investesc timpul pentru a face ca lucrurile sa se intample."

Astazi vom invata mai multe tehnici de realizare a ingustarilor si largirilor. Ai nevoie sa realizezi ingustari pentru a da forma mansurii  sau rascroielii manecii, asa cum ii spunem popular, sau cand realizezi rascroiala pentru guler,  iar largiri pentru a da forma manecii. Pornesti de la manseta pe un numar de ochiuri potrivit incheieturii mainii tale, iar apoi realizezi cateva largiri pentru a da contur manecii.

Te las sa urmaresti un scurt material video, iar apoi voi da cateva detalii tehnice:
Pentru a te obisnui cu tehnica de realizare a ingustarilor poti incepe cu metoda cea mai simpla, ingustarea cu un ac. Dupa ce ai ajuns subrat si vrei sa dai forma mansurii, iei instrumentul de transfer cu un ochi, il introduci in carligul acului si tragi acul pe directia lui de deplasare, pana cand ochiul a trecut peste limba acului. Apoi impingi acul inapoi, pana cand ochiul a trecut peste capul acului si s-a asezat pe instrumentul de transfer. In acest moment, transferi ochiul pe acul alaturat. Procedam identic si in partea cealalta, pentru a da simetrie rascroielii manecii. Aici este nevoie sa nu uiti niciodata sa scoti din lucru acele de pe care ai scos ochiurile pentru a nu fiu luate din nou in lucru. Le impingi cu mana in pozitia inferioara A.

Daca doresti sa conturezi zona rascroielii manecii, poti face ingustarile cu instrumentul cu doua sau cu trei orificii. In acest fel, vei avea ochiuri suprapuse pe al doilea, respectiv pe al treilea ac si dupa ce vei monta maneca (chiar pe margine, pe primul rand), vei avea o rascroiala frumos conturata, ochiurile suprapuse fiind frumos vizibile pe tricot.

In continuare in video sunt prezentate tehnicile de realizare a largirilor.
Poti incepe si aici cu varianta cea mai simpla, atunci cand introduci in lucru cate un ac in fiecare parte. Poti utiliza tehnica din video, introducand in lucru cate un ac in partea in care ai firul, iar la deplasarea saniei se va depune ochi pe acul nou introdus in lucru, sau, pentru a nu te incurca, poti introduce simultan in lucru ambele ace odata (unul in stanga si unul in dreapta), formanduse apoi ochiuri pe aceste ace la deplasarile in care firul este de partea fiecaruia dintre ele. La aceasta metoda, se vor forma pe margine mici flotari in zona de largire.

Poti utiliza tehnica de largire cu orificii, iar aici poti utiliza instrumentul cu un ac de transfer, iar orificiul se va forma pe al doilea ac, sau instrumentele cu 2 sau 3 orificii si atunci orificiile se vor forma pe al treilea sau al patrulea ac, astfel avand o margine frumos conturata cu mici orificii de ajur.

Sau, daca doresti sa nu fie vizibile zonele de largire, cu instrumentul de transfer, ridici capul ochiului de pe randul anterior, asa cum ai urmarit in video si il pui pe acul liber. In acest fel nu se va mai forma orificiu in zona de lagire, dar va fi vizibil un mic semn pe tricot. Daca nu doresti ca semnul sa fie vizibil, utilizezi instrumentul de transfer cu un ochi, largirea se realizeaza chiar pe margine iar semnul va intra in cusatura mansurii.

La final ai tehnica de ingustare cu doua ochiuri. Daca doresti ca rascroiala manecii sa fie mai adanca si mai frumos conturata, atunci poti utiliza tehnica de ingustare cu 2 ace. Cu instrumentul de transfer cu trei ochiuri faci o ingustare peste doua ace in ambele parti, scotand din lucru cele doua ace de pe care ai luat ochiurile. Astfel vei avea o rascroiala frumos conturata cu cate doua semne de ingustare vizibile pe langa cusatura, asa cum am facut eu la puloverul din imaginea de mai jos:
La panoul de mai jos ingustarile le-am facut peste doua ace dar cu instrumentul cu doua orificii chiar pe margine si vor intra in cusatura mansurii:
Iti urez ca ziua sa-ti fie plina de soare in suflet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu