joi, 4 august 2011

Jachetica unicat si calculul de rentabilitate

"Cel care va fi capabil să înţeleagă, îşi va arăta această înţelegere prin faptele proprii, pe care le va face la el acasă." - Anastasia
Ati plecat vreodata intr-o calatorie de cateva zile fara lucrurile care v-ar fi fost necesare?

Eu nu am incercat lucrul acesta dar am pornit sa-mi tricotez o jachetica de vara unicat fara sa-mi iau toate datele necesare. M-am gandit ca vreau sa fie simpla si eleganta, dintr-un material subtirel, un model cu ajur si o culoare deschisa pentru ca imi plac culorile pastelate iar pentru vara majoritatea lucrurilor mele sunt deschise la culoare. Vroiam sa fie lejera si sa o pot imbraca usor peste o bluzita. Asa ca am mers la mercerie si mi-am ales un fir ce avea in combinatie 45% bumbac, 13% poliamida si 42% acrilic. Era un fir usor buclat si m-am gandit eu ca daca aproape jumatate din compozitie este actilic, atunci cu siguranta este un fir stabil.

Mi-am ales un model de ajur si am inceput sa tricotez jumatatea din dreapta a fetei. Mi-am facut un calcul dupa experienta mea si tot masuram eu pe masina in timp ce tricotam. Dupa ce am terminat de tricotat acest panou l-am lasat pana a doua zi sa se relaxeze. S-a contractat ceva mai mult decat am prevazut si am pus din nou ultimul rand pe masina si am mai tricotat cateva rapoarte. Apoi am tricotat si celelalte panouri, adica jumatatea din stanga a fetei, spatele si manecile. Totalul timpului de lucru a fost de 23 de ore, fiind un ajur manual.

Pentru ca jacheta era conturata, adica cu toate dimensiunile realizate prin tricotarea pe masina si nu a fost nevoie sa croiesc nimic, am confectionat-o, apoi am spalat-o, am calcat-o pentru a-i monta o rejansa pe conturul V-ului si al rascroielii din spate si apoi sa o prind intr-un nasturel in varful V-ului si GATA. Vroiam sa fie foarte simpla, iar eleganta sa fie data doar de modelul de ajur. Dupa ce s-a uscat ... am constatat ca se contractase foarte mult in lungime si se latise. De asemenea partea de sus era foarte rascroita si-mi pica de pe umeri. Am avut grija sa o usuc pe o suprafata aproape plana, sa nu o intind si sa se usuce natural. Numai ca gandul initial nu a corespuns cu rezultatul. Nu mi-am facut un mic panou pe care sa-l spal si apoi sa-i iau desimile si apoi sa tricotez.

Asa ca acum a trebuit sa incep sa ma gandesc ce sa fac. Cum sa fac jachetica mea sa fie buna de imbracat? Am inceput sa ma inspir din diferite modele de pe internet si din reviste si cea mai buna solutie pe care am gasit-o era sa-mi cumpar o danteluta pe care sa o aplic in partea de jos si la baza manecilor. M-am dus in cautare de dantele la mercerii, dar nimic care sa se potriveasca cu modelul meu de ajur si culoarea firului nu mi-a atras atentia in mod deosebit. Mi-am cumparat totusi o dantela, pe care am prins-o acasa cu ace cu gamalie de baza jachetei sa vad mai bine aspectul. Nu mi-a placut. Era prea comerciala jacheta mea care sperasem sa fie unicat.

Am cautat in continuare o solutie si cel mai mult mi-ar fi placut sa crosetez ceva. Eu nu stiu sa crosetez. Nu am incercat niciodata. Si totusi, de dragul jachetei mele am inceput sa caut filmulete pe youtub despre crosetat. M-am gandit  eu ca  ar merge un model simplu, cu patrate si cu cateva floricele aplicate. Asa ca am invatat sa crosetez patrate si floricele. La final jachetica mea arata asa:

Peste cele 23 de ore de tricotat la masina se adauga o alta munca de trei ori mai mare decat cea initiala de a cauta solutii pentru a repara. Nu este vorba de a fi "bine" sau "rau", dar nici despre a fi "mai urat" sau "mai frumos" ci pur si simplu de a calcula rentabilitatea atunci cand dorim sa realizam un lucru. Pentru o microproductie cel mai eficient este sa se realizeze macar cateva zeci de produse de acelasi fel. Se face un produs initial si in functie de acest rezultat se tricoteaza si celelalte.

Daca ne orientam doar pe produse unicat, timpul de lucru va fi mai mare deoarece mereu trebuie sa ne gandim la modele si solutii noi.

In fabrica, cea mai mare rentabilitate dar si calitate sporita aveam la comenzile mari. Desigur acestea mergeau apoi in mai multe magazine decat comenzile mici. Intre noi fie spus, niciodata nu am incercat in fabrica sa lansez in productie o comanda fara a face un panou (exact cu modelul cerut de client), sa-l spal pentru a vedea contractia noului fir, apoi sa-l calc, sa-i iau desimile, apoi sa tricotez un produs initial si apoi o serie de marimi in functie de corectiile pe care le calculam fata de primul produs. Apoi desigur erau persoane care masurau produsele in timpul procesului de fabricatie astfel incat la final sa avem cat mai putine erori.

Asa ca m-ar costa destul de mult sa plec intr-o calatorie fara bagaj. As da bani pe lucruri pe care le aveam oricum acasa. Iar cand m-as fi intors mi-as fi incarcat casa cu lucruri inutile, pe care le-as fi utilizat foarte rar sau nu le-as mai fi utilizat niciodata.

Un comentariu:

  1. Foarte frumoasă! Dantelată, aşa cum îmi place mie. Poate o să postaţi şi cum aţi realizat modelul pe maşină.

    RăspundețiȘtergere