A ierta inseamna sa ierti ce e de neiertat.
A crede inseamna sa crezi ce e de necrezut.
A spera inseamna sa speri cand totul pare fara speranta."
Gilbert K Chesterton
Astazi tricotam o caciulita in clini. In imaginea de mai jos eu am facut o caciulita pentru primavara, pentru fetite.
Sau varianta roz pe care tocmai o probeaza Gabi:
Mai jos voi insera un video in care poti vedea cum se realizeaza practic pe masina. In prima parte poti urmari cum se tricoteaza clinii. Daca doresti sa faci o caciulita mai groasa, pentru iarna, ii poti pune o bordura. Acest lucru poti vedea in cel de-al doilea video. De asemenea poti utiliza un program din computer sau un model de pe cartela si vei avea o caciulita cu model tuck, sau in culori schimband culoarea la fiecare clin, sau cu un alt model pe care il doresti.
Poti incepe pe 40 de ace (fata de centru, 20 de ace in dreapta si 20 de ace in stanga). Tricotarea se face pe o singura fontura. Incepi din partea dreapta. Tricotezi cateva randuri suplimentare dintr-un fir in contrast, deoarece la final se cos ochiurile pe partea laterala a caciulitei si iti va fi mult mai usor sa le urmaresti.
Dupa ce ai tricotat cateva randuri suplimentare, scoti firul din conducatorul de fir, il prinzi in clema laterala a masinii si introduci firul pe care il vrei pentru caciulita. Tricotezi un rand de la dreapta la stanga. Acum setezi masina pentru tricotare partiala iar in partea dreapta aduci in pozitia D trei ace. Apoi deplasezi sania de la stanga la dreapta. Cele trei ace nu vor fi luate in lucru. Pentru a evita formarea de orificii in zona in care ochiurile sunt retinute pe ace, poti aduce firul pe sub primul ac din stanga ce se afla in pozitia D.
Vei continua sa aduci in pozitia D cate trei ace inainte de fiecare deplasare de la stanga la dreapta si sa treci firul pe sub primul ac din stanga, pana cand ajungi la centrul masinii. In acest moment este gata un clin, format din 14 de randuri. Sania in acest moment este in partea stanga.
Pentru a trece la urmatorul clin, poti deseta tricotarea partiala, sau poti sa cobori acele in pozitia C si astfel vor fi luate in lucru de catre came si vei face un rand complet, pe toate acele la deplasarea de la stanga la dreapta. Acum setetezi din nou sania pentru tricotare partiala, faci inca o deplasare de la dreapta la stanga tricotand cu toate acele, iar inainte de deplasarea de la stanga la dreapta ridici trei ace in pozitia D. Acum procesul se reia.
In functie de circumferinta capului, vei tricota 8, 9, 10 sau mai multi clini. In video este o caciulita cu 10 clini (140 de randuri).
De asemenea, daca vei dori sa faci clini cu mai multe randuri, poti aduce in pozitia D doar 2 ace. In acest fel vei tricota clini cu 20 de randuri. Dar vei face mai putini clini pentru aceeasi circumferinta a capului.
Foarte importanta este tractiunea tricotului. Este nevoie sa ridici pieptenii de tractiune la fiecare cateva randuri.
Dupa ce ai tricotat numarul dorit de clini, este important ca la ultima deplasare de la stanga la dreapta sa introduci in lucru toate acele si sa tricotezi un rand complet pe toate acele. In acest fel iti va fi usor sa vezi ochiurile pentru a incheia caciulita pe lateral. Cand ai adus sania in partea dreapta, poti sa tai firul si sa introduci in conducator firul pentru randuri suplimentare si sa tricotezi cateva randuri. Apoi scoti tricotul de pe masina.
Daca doresti sa atasezi o bordura caciulitei, poti urmari mai intai partea a doua a filmuletului:
Acum, cu fata caciulitei spre masina si dosul spre tine si utilizand instrumentul de transfer, pornesti din partea stanga cu primul ochi, chiar de pe marginea tricotului si pui ochiurile pe ace, in raport 1x1. Adica pui un ochi, pe celalalt il sari, pe urmatorul il pui pe ac, pe celalalt il sari, pana cand ajungi la capat.
Este foarte important sa agati pieptenii de tractiune pentru a intinde bine tricotul. Iti recomand sa ridici toate acele in pozitia D pentru a usura deplasarea saniei la primul rand al bordurii si pentru a evita scaparea de ochiuri. De asemenea este o idee buna sa introduci in lucru cate un ac in fiecare margine pentru a avea o rezerva pentru coasere.
Pentru tricotarea bordurii poti utiliza aceeasi desime cu care ai tricotat caciulita. Pornind din partea dreapta, tricotezi 8 randuri. Daca doresti sa faci o bordura "picot" poti transfera fiecare al doilea ochi pe acul alaturat. Sau daca ai o masina Brother cu sanie de ajur, selectezi acele in raport 1x1 si le aduci in pozitia C, apoi treci cu sania de ajur de la stanga la dreapta si se realizeaza automat transferul ochiurilor de pe acele selectate pe acele alaturate. Dupa aceasta operatiune tricotezi din nou 8 randuri. Apoi, asa cum am invatat la patentul "picot" ridicam ochiurile de la inceputul bordurii peste ochiurile de pe ace. Iti pot recomanda sa realizezi bordura dintr-o nuanta de fir putin diferita pana cand te vei obisnui cu tricotul, deoarece iti va fi putin greu la inceput sa identifici ochiurile si sa urmaresti randul drept. Sau daca faci caciulita in doua culori cu clini alternativ in cele doua culori, atunci iti va fi ceva mai usor sa urmaresti randul drept si sa ridici ochiurile.
Dupa ce ai ridicat toate ochiurile pe ace, tricotezi un rand de incheiere. Apoi inchei tricotul cu acul de cusut, asa cum am invatat intr-un articol anterior, sau trecand ochiurile unul prin celalalt, asa cum ai vazut in video. Pentru a dua varianta de inchidere, iti recomand ca randul de incheiere sa-l tricotezi cu o desime mai mica, adica ochiuri mai largi (aduci cadranul de desime cu doua diviziuni mai sus, de la 6 la 8 - de ex).
La final se incheie caciulita pe lateral cu acul de cusut, imitand ochiul de tricot. Acest lucru il vom invata intr-un alt articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu