marți, 16 august 2011

De ce as avea propria mea masina de tricotat?

"Omul creator este cel care incearca ceea ce este nou, un om creator incearca sa faca mereu altfel lucrurile, in stilul lui."
"Lumea ta interioara este un mare castel!
Fiecare camera reprezinta un aspect interior al tau.
Fii propriul tau idol si deschide usile camerelor tale."

Redescopera-ti si dezvolta-ti creativitatea !
De ce as avea propria mea masina de tricotat?

Primii ani de viata si apoi toate vacantele din perioada scolii generale le-am petrecut la bunici la 40 de km de orasul natal. Pe bunica mi-o amintesc facand mereu ceva. Daca nu era la camp sau in gradina, atunci avea in mana ceva de cusut sau de tricotat sau iarna cel mai adesea tesea la razboiul montat chiar in dormitor. Dimineata cand ma trezeam bunica lucra, iar seara adormeam vorbind cu ea in timp ce cosea sau tricota ceva. Mereu o intrebam ce face cu atat de multe lucruri. Spunea ca face zestre pentru fetele si nepoatele ei. Era casa si lavita plina de tot felul de minunatii facute cu mana ei. Erau cearsafuri cusute cu tot felul de fori sau pe care aplicase o dantela crosetata cu mana ei, sau costume nationale cu ii care mai de care mai frumos ornamentate cu flori multicolore, cu paiete, in nuante de la care nu-mi mai puteam lua ochii, cuverturi de pat tesute cu modele inspirate in special de natura, din lana toarsa de mana ei. Alte cuverturi aveau modele nationale traditionale din zona noastra. Avea covoare cu lebede sau flori, iar la doua capete impletiti ciucuri. Mai avea si presuri facute din resturi rupte in fasii, inodate si apoi tesute iarna in razboiul de tesut pe care le punea peste frumosul covor cu diverse modele, sa nu calcam direct pe el, sa-l protejam cumva de murdarie si de degradare.

De fiecare data cand mergeam in vizita la vecine sau la fina care era chiar peste drum de noi imi placea sa intru in camerele in care aveau depozitate toate minunatiile lucrate cu mana lor. Femeile se intreceau in a fi cat mai creative si cat mai originale. Foarte putine modele le vedeam reproduse si de altcineva. Fiecare familie avea propriul stil artistic. Mi-a ramas in memorie foarte vie amintirea de cand aveam 10-11 ani si am admirat lucrul ce iesea din mana unei vecine ce cosea in timp ce supraveghea pe deal cireada de vaci a satului. Era o minunata ie alba din bumbac fin, cu o broderie sparta cusuta cu fir rosu si alb de matase si stransa cu elastic in jurul decolteului din jurul gatului si la mansete, formand minunate volanase. Nu am uitat niciodata frumusetea acelei ii. Ma uitam la fiecare impunsatura a acului si felul in care taia firisoarele de bumbac pentru a forma broderia sparta. Nu-mi puteam lua ochii de la ie. M-a impresionat in mod deosebit acel model. O pregatea pentru nepotica ei de 5 anisori. Vorbea cu atata iubire despre ea si era incantata sa-i coase ceva deosebit. Mi-a placut intotdeauna sa admir talentul si migala femeilor din mana carora ieseau adevarate opere de arta.

Au trecut anii si am ajuns sa lucrez in fabrici unde aveam comenzi de mii si zeci de mii de produse de acelasi fel. Am intrat in acest vartej si am uitat de frumusetea fara margini a lucrului de mana. Acum, ocupandu-ma de masinile casnice de tricotat mi-am reamintit de acea perioada din copilarie in care admiram lucrurile facute in casa pe care incercam si eu sa le imit si ma gandeam ce frumos ar fi ca fiecare dintre noi sa scoatem din coltisorele mintilor noastre talentul pe care il avem adanc ascuns in interiorul nostru si pe care poate nu l-am lasat niciodata sa se manifeste. Utilizand instrumente ajutatoare cum este o masina casnica de tricotat, din mana noastra pot iesi lucruri incredibile. Practic se poate inova la nesfarsit. Nici nu ne-ar trebui mai multe instrumente decat cele cu care deja este dotata masina. Acestea sunt suficiente pentru a crea o multime de modele de tricot.

Putem chiar sa imbinam mai multe tehnici. De exemplu sa tricotam la masina un maieu si o jachetica si sa le facem garnituri crosetate. Sau exista masini de tricotat care pot realiza tricot cu tesere din care s-ar putea confectiona apoi deux-piece-uri foarte originale. Putem realiza ajururi cu transfer de ochiuri sau cu un fir subtire. Putem realiza tricoturi elastice cu diferite modele. Putem tricota caciulite, sosete, fesuri, manusi, fulare, bentite pentru par, cordoane, etc. Ne putem chiar stimula creativitatea pentru a ne face lucrusoare cu totul deosebite decat productia de masa pe care o gasim acum in magazine. Mintea noastra este atat de inventiva incat de multe ori chiar si noi ne miram de unele lucruri care ne ies din mana.

Cum ar fi sa reinviem traditia bunicelor noastre, iar atunci cand ne intalnim la o cafea sa ne admiram originalitatea si creativitatea? Raspunsul meu la intrebarea pe care mi-am pus-o zilele trecute: „De ce as avea propria mea masina de tricotat?”, este pentru ca doresc sa am o minte inventiva, iar in clipa in care ma asez in fata masinii de tricotat dau voie inspiratiei sa iasa din interiorul meu si pot crea lucruri pe care stiu sigur ca nu le voi mai intalni pe strada la nimeni altcineva.

"Creativitatea înseamnă să vezi ceva ce încă nu există. Trebuie să afli cum s-o transpui în realitate şi astfel să devii un partener cu Dumnezeu." Michele Shea

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hablo español, pero es lo mismo que pienso y siento, aunque no gane mucho dinero por una producción mayor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac tare mult bluzita si boleroul mov,bolero cred ca este,ma insel? Dar nu stiu sa fac bumbi,desi nu cred ca este greu,in mare imi dau seama .Am salvat poza,am marit-o,dar nu stiu daca m-as descurca.Eu inteleg ca bordura este crosetata.Se fac intai rozetele ,apoi cu croseta le asamblam formand astfel acea plasa.Cred ca o sa ma gandesc mult la modelul asta...In tot cazul,voi incerca.

    RăspundețiȘtergere