luni, 29 august 2011

Atelierul meu de tricotaje

"Curajul inseamna sa nu lasi niciodata actiunile tale sa fie influentate de temerile tale" - Arthur Koestler
Daca ne-am hotarat sa ne cream propriul atelier de tricotaje este nevoie sa ne gandim in detaliu la ceea ce avem nevoie pentru aceasta.

In primul rand este nevoie sa avem imaginea genului de tricotaje pe care dorim sa-l producem si in ce cantitate. Exista trei etape de baza in procesul tehnologic: 1) tricotarea, 2) confectionarea si 3) finisarea (calcarea) produselor tricotate.

1) Totul incepe cu etapa de tricotare si este nevoie sa ne gandim cat de larga dorim sa fie paleta tipurilor de fire pe care dorim sa le tricotam. Masinile casnice cele mai uzuale si care se gasesc cel mai frecvent pe piata sunt masinile standard, cu distanta dintre ace de 4,5 mm si masinile pentru fire groase, cu distanta dintre ace de 9 mm. Mai exista masini pentru fire foarte subtiri, cu distanta dintre ace de 3,6 mm si fire intermediare, cu distanta dintre ace de 6 mm. Ultimele doua sunt in cantitate mai mica pe piata, deoarece de cele mai multe ori firele ce se tricoteaza cu acestea se pot tricota cu succes si pe primele doua variante.
Masinile de 4,5 mm tricoteaza fire de la foarte subtiri la fire medii, iar cele de 9 mm de la fire medii la fire foarte groase.

2) A doua etapa este coaserea produselor tricotate. Daca nu intentionam sa avem o productivitate mare si este suficient sa tricotam 15-20 pulovere in fiecare luna pentru a ne suplimenta venitul, atunci coaserea produselor si montarea garniturilor se poate face chiar pe masina de tricotat.
Daca dorim o productivitate mai mare, de 50-100 produse in fiecare luna, aceasta fiind principala noastra resursa de venit, atunci avem nevoie de o masina speciala pentru cusut tricotaje. Aceasta masina se numeste kett si ne da posibilitatea de a monta garniturile ochi cu ochi si de a incheia manecile si partile laterale pe fir drept, realizand o cusatura elastica. In video-ul de mai jos este o masina kett casnica si sunt ilustrate cateva tipuri de cusaturi pe care le puteti realiza cu aceasta:

 

3) Cea de-a treia etapa in realizarea tricotajelor este calcarea produselor. Cel mai indicat pentru tricotaje este o masa de calcat cu aspiratie si un fier de calcat cu abur, deoarece in general tricotajele se deformeaza foarte usor la atingerea cu fierul de calcat clasic.
In video-ul de mai jos putem vedea modalitatea de calcare pentru tricotaje:
Masa de calcat este cu aspiratie (prin apasarea pedalei de la partea inferioara a masinii), aceasta avand rolul de a tine fix tricotul pe masa, la dimensiunile corecte, in timp ce cu ajutorul fierului cu abur netezim tricotul.

Cea mai corecta si rapida modalitate de calcare pentru tricotaje, utilizata in fabrici este pe o masa plana cu abur si aspiratie, ca in imaginile de mai jos:
Tricotul se aseaza pe masa la dimensiunile finale, apoi se abureste, apasand pedala de abur, astfel incat sa se fixeze, iar apoi se raceste, prin apasarea pedalei de aspiratie. De asemenea, pe aceasta masa avem posibilitatea de a modela tricotul, de a-i modifica putin dimensiunile daca l-am tricotat de exemplu putin mai scurt si mai lat, putem sa redistribuim tricotul astfel incat sa realizam dimensiunile cotrecte. Tricotul este un material maleabil pe care este nevoie sa-l manevram cu grija pentru a-i da forma dorita.

In functie de tipul de fibra, tricotul poate sa se contracte sau nu. In general firele ce au in compozitie fibre naturale precum bumbac si lana sunt contractabile si avem nevoie sa facem un prim produs complet astfel incat sa-i observam contractia. Firele acrilice nu au contractie si sunt plastice, adica daca s-au deformat, cu greu se mai pot remedia. La acestea pe masa cu abur se pot corecta cel mai usor dimensiunile, ramanand exact asa cum au fost modelate cu abur.

2 comentarii:

  1. Buna ziua Andrea!Am cito pe bloogul d-voastra despre etapele de realizare a unui pulover.Eu lucrez pe masini de tricotat electrice ( manuale) , dar nu as sti cum sa folosesc o mașină care coase ochi pe ochi( mi-ar trebui mult timp pentru a practica si sa am îndemânare), tipul KMF.Exista o masina de cusut normal dar cu firele de tricotaje? tip lână, matase, vascoza etc?Adica , pe masina manuala , inchid ochiurile , dar apoi? Va scriu pentru ca sunteti un inginer textilist si imi imaginez ca sunteti informata de ultimele tehnologii si cunoasteti bine , cele vechi.Sper sa imi raspundeti si va multumesc anticipat.
    Hartan Sanda

    RăspundețiȘtergere