joi, 3 februarie 2011

Cum alegem firul pentru masina noastra de tricotat

"Cel mai periculos om nu este acela care te ameninta cu o arma,
Ci acela care iti spune "Nu poti face asta!"
Caci nimic nu poate inlocui dorinta ta de a invinge!" - Kitty Chappell
In imagine este un pulover pe care l-am tricotat pe masina standard, dintr-un fir de acril, iar gulerul dintr-un fir sintetic pufos. Langa patenti am facut un model manual (fara sa folosesc vreo cartela), iar pentru guler am tricotat trei fasii cu latimea de 5 cm pe care apoi le-am impletit si le-am cusut in jurul rascroielii. Dupa ce am montat manecile, am cusut partile laterale si am aplicat gulerul si buzunarelele, pentru efect am atasat cateva stelute decorative cu un fir incolor.

Pentru ca mi s-a pus foarte des intrebarea: "cum imi aleg firele pentru masina mea?", sau mi s-a spus: "am incercat sa tricotez dar nu-mi iese nimic; probabil nu stiu sa-mi aleg firul potrivit!", am considerat ca este necesar sa scriu un articol special pe acest subiect.
Este foarte adevarat ca masinile casnice sunt calibrate sa tricoteze o gama foarte variata de fire. De la fire subtiri pana la fire groase, din mohair. Ma refer aici la masina standard, cea care are distanta dintre ace de 4,5mm sau 5mm, in functie de marca.

Este bine sa stii ca cel mai usor poti lucra cu firul ce se afla la mijlocul spectrului recomandat de producator. Firele groase le vei tricota mai greu. In manualul tau, acolo unde ti se dau detalii despre fir, ai un desen la scara 1x1 cu scala de fire. Pentru inceput, iti recomand sa-ti procuri un fir cu grosimea medie. Poti alege din gama firelor ce pot fi tricotate manual, dar este esential ca acestea sa indeplineasca unele criterii pentru a putea fi tricotate pe masina.

Atunci cand prinzi intre degete un fir si tragi de el, trebuie sa simti ca el este putin flexibil, ca se intinde si la un moment dat, daca tragi mai tare chiar se va rupe. Daca esti la inceput, pana cand te vei obisnui cu tehnica de tricotare pe masina iti recomand sa eviti fire rigide de bumbac, sau de matase. De asemenea, daca firul se rupe foarte usor, iarasi vei avea probleme pentru ca ti se va desfibra pe masina. Trebuie sa te asiguri ca firul este suficient de rezistent pentru a fi tricotat pe masina.

Un alt indicator ar fi acela ca firul sa fie dublat. Daca este un fir facut dintr-un fir unic, tricotul care iti rezulta va avea tendinta de rasucire (nu va pica drept pe tine). Pe cand cu un fir dublat, nu vei avea aceasta problema. Vei gasi in magazine fire unice in special din lana si din bumbac. Cauta fire dublate. Acestea au pentru unul dintre fire o rasucire S, iar pentru celalalt o rasucire Z si atunci cand se face dublarea lor se compenseaza cele doua directii de rasucire iar firul va fi stabil, tricotul final fiind drept.

Firele groase le poti tricota selectand acele in fontura in raport 1x1. Daca lucrezi doar cu masina principala, reglezi desimea la 8-10 si se lucreaza suficient de usor. Dar nu vei avea prea multe posibilitati tehnice. Vei putea utiliza doar o mica parte din cartele. In acest caz vei putea face o combinatie de fire si vei gasi un model de confectie mai deosebit rezultand un pulover, o rochie sau o esarfa foarte deosebite. Sau daca firul este deja melanjat sau in degrade, va rezulta un model foarte simplu dar de efect.

Astfel, pentru inceput, poti sa-ti procuri un fir deschis la culoare, elastic, rasucit in doua (sau in trei), cu o textura neteda pentru a putea urmari mai usor rezultatul primului tau tricot.

Eu prefer firele din acrilic, in special pe cele tip lana. Este un fir foarte potrivit pentru tricotarea pe masina. Stiu insa ca nu toata lumea vrea acest tip de fir. Dar exista o multime de tipuri de fire de lana, amestecuri de lana sau fire sintetice pe care le poti alege.

Tricotarea pe masina casnica presupune o anumita investitie de timp si este foarte important sa te orientezi pentru un fir de calitate, evitand chilipirurile, astfel si rezultatul va fi pe masura eforturilor tale.

9 comentarii:

  1. Buna!
    Ma bucur sa vad ca mai e cineva interesat de masini de tricotat. Eu sunt "fericita posesoare" a unei masini cugir mt-01 de vreo luna, mi-am batut capul sa invat sa lucrez cu ea si acum dupa ce i-am dat de cap am ajuns in situatia in care as vrea sa lucrez dar nu stiu ce, nu stiu sa construiesc tipare pentru bluze sau veste si astfel tot fac fulare :(.

    Asta a fost introducerea, de fapt eu am intrat sa-ti multumesc ca impartasesti cu noi chestii de finete. Eu habar n-aveam de ce se "strange materialul". Credeam ca asa trebuie pana am auzit de firul dublat.

    Si ca sa fiu rea pot sa-ti spun ca toate firele pe care le-am cumparat le-am cerut special "pentru masina de tricotat", asa ca nici vanzatoarele de la mercerii nu sunt mai departe de mine.

    Ca sa scurtez povestea, te-as ruga sa-mi spui si mie cum se cheama firele alea dublate, daca ai mai avea vreo eticheta ar fi si mai bine, iar daca mi-ai spune si unde le gasesc ar fi minunat.

    O sa revin la tine pe blog si sper sa gasesc cat mai multe lucruri.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știe cineva de unde îmi pot cumpăra o mașină de tricotat, cu instrucțiuni cu tot, de mulți ani imi doresc asa ceva.

      Ștergere
  2. Draga Cristina,
    Iti multumesc pentru comentariile tale.
    Fire potrivite pentru masina de tricotat ar fi:
    - Farfale (tip Alpin) - 100% Acril, finete NM 17/2 (este un fir in diverse culori,uni)
    - Alize (Angora Gold) - 10% Mohair + 10% Lana Pura + 80% Acril (este un fir vopsit in degrade)
    - Sport Socks (Red Heart) - 75% Lana + 25% Poliamida (este un fir din 4 fibre rasucite, dar care merge foarte bine pe masina - este bun pentru toamna-iarna, in culori uni.)
    - Margareta (Red Heart) - 100% Acryl (culori uni)
    - Ana - 100% Acryl (culori uni)
    - Tris (Canguro Wool SA) - 100% Acryl Courtelle (un fir acril tip lana, foarte frumos pentru toamna - iarna, in culori uni)
    - Aurica (Red Heart) - 100% Poliamida (este un fir cu nopeuri, il poti tricota doar pe ace alese 1x1, dar este foarte frumos colorat si poti face bluzite foarte frumoase si vaporoase pentru primavara - vara.)

    Fire avem si noi in stoc la firma: www.geritrading.ro, unde te astept sa vezi esantioane si tipuri de tricoturi. De asemenea poti gasi cam in orice mercerie. Este foarte adevarat ca la magazin nu vei primi niciodata ajutorul cel mai potrivit in alegerea firelor pentru masina ta.
    Eu organizez si cursuri de initiere pentru masinile casnice, daca esti interesata de acest lucru, numarul meu de telefon este 0721.265.770

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc foarte mult de raspuns.
    Vreau sa spun ca firul Alize (Angora Gold) l-am vazut dar doua vanzatoare mi-au spus ca nu se poate folosi decat pe andrele...

    Stiam site-ul geritrading dar am crezut ca se adreseaza fabricilor de tricotaje. Ma bucur sa aflu ca nu numai lor. Poate n-ar stica sa treci si aici preturile la fire (bineinteles cu link catre site-ul oficial).

    Despre cursuri, ti-am notat numarul si cand o sa am timp sa fac ceva si pentru mine asta o sa fac!

    Inc-o data multumesc pentru informatii, o sa revin cu intrebari si sper sa ai cat mai multi vizitatori!

    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am revenit mai repede decat credeam :). Cumnata mea (cea care mi-a cadorisit masina) vrea musai o rochie tricotata. Ce fir s-ar preta pentru asa ceva? Ma gandesc ca ar trebui un fir mai special sa nu se deformeze (prea tare) cand te asezi, sa nu se uzeze in coate... Pe net ce-am gasit pentru modele de rochie contin 'rayon'. Exista si la noi astfel de fire?

    Sa ai un week-end placut!
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Cristina,
    Aici: http://www.geritrading.ro/fire_de_tricotat.htm
    ai link spre oferta noastra de fire.
    Pentru o rochie iti recomand un fir care sa aiba in compozitie pe langa un fir natural si un fir sintetic - poliamida, elastan, viscoza. Vei avea astfel un fir mai rezistent, care face mai greu peeling (se scamoseaza mai greu) si cade mai bine. De asemenea tricotul ce rezulta are tinuta.

    Rayonul este o viscoza artificiala, sau matase artificiala cum se mai spune popular. Se gasesc si la noi fire din viscoza sau diverse combinatii de viscoza. Daca esti la inceput, iti recomand sa folosesti fire in combinatie, deoarece firele simple din viscoza, matase sau bumbac sunt mai rigide si se tricoteaza mai greu. Ar trebui sa stapanesti destul de bine tehnica de tricotare.
    La o rochie este important sa alegi si structura tricotului, sau daca doresti o structura unica, atunci este necesara o captuseala sau o jupa. Astfel forma ei se va pastra mai mult timp.

    Poti tricota pe masina un model manual cu ajur sau torsade la baza si la mansete si in rest simpla. Sau o poti face foarte simpla dar combinand doua tipuri de fire sau doua culori, sau ii poti atasa un guler deosebit, sau ii poti contura talia cu o structura patent 1x1 sau 2x1 sau ii poti face o maneca bufanta cu manseta fixa pe incheietura mainii, sau o maneca clopot si in toate aceste situatii eleganta rochiei este asigurata.
    Iti doresc mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, Am si eu o masina de tricotat standard si vreau sa invat sa o folosesc. MA intereseaza sa cumpar fire potrivite pentru tensiunea 5 caci asa am citit si pe acest blog si pe un tutorial ca e bine sa invat pe astfel de fire. Acum, ce fel de fire? Am inteles ca trebuie sa cumpar dublate dar nu as vrea acrilic pentru ca nu-mi place, vreau ceva mai fin si care sa cada un pic greu sa trasa rochia/fusta in jos. Ce anume imi recomandati? As vrea cu denumire cu tot adica sa ma duc setata ca acele fire trebuie sa le cumpar. Daca voi cumpara de la dvs. aveti magazin online/fizic, sau fac comanda prin email? Multumesc O sa studiez f bine siteul dvs si ma bucur ca l-am gasit

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare,

    Stiu ca este un articol vechi dar poate ma puteti ajuta cu un manual pentru masina Cugir MT 01... Am gasit o astfel de masina prin lucrurile bunicii dar nu am manualul ei... Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,
    Am descoperit si eu in garaj o masina de tricotat Cugir MT 01, la care nu am instructiuni de folosire. Nu am gasit nici pe net. Puteti sa ma ajutati cu un manual de folosire? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere