luni, 7 februarie 2011

Tricot special folosind metoda cu incrucisare de ochiuri

"Fericirea este o stare a mintii. O persoana este atat de fericita pe cat se hotaraste sa fie." - Abraham Lincoln

 
Astazi iti propun o provocare! Cum sa realizezi primul tau model manual, fara a utiliza cartelele perforate sau modelele inmagazinate in computer. In imaginea de mai jos am facut un model cu incrucisare de ochiuri, utilizand cele doua instrumente de transfer cu cate doua orificii.

Dupa ce ai facut bordura (patentul), (poti alege una din variantele deja invatate pana acum), tricotezi patru randuri, doar pe fontura principala. Precizez acest lucru deoarece poate deja stii cum se face un patent pe ambele fonturi, in acest caz fiind necesar transferul tuturor ochiurilor pe fontura principala si apoi tricotezi patru randuri.

Eu am tricotat panoul de mai sus pe 80 de ace (40 in dreapta fata de centrru si 40 in stanga).  Am lasat in margini cate 7 ace sa tricoteze normal, iar pe centru 10.
Dar ca sa-ti fie mai usor, eu iti recomand sa folosesti diagrama de mai jos, considerand numerotarea de la primul ac de la centru spre dreapta, apoi in oglinda, realizezi partea stanga.

Astfel, dupa ce ai tricotat cele patru randuri, introduci instrumentele de transfer cu cate doua orificii pe acele 6,7 si 8,9. Vei tine un instrument in mana dreapta, iar pe celalalt in mana stanga si vei lucra cu ambele in acelasi timp. Dupa ce ai ridicat ochiurile pe cele doua instrumente de transfer, ochiurile 8 si 9 le muti pe acele 6 si 7, mai apoi transferi ochiurile 6 si 7 pe acele 7 si 8, acul 9 ramanand liber. In diagrama poti vedea care ochiuri se transfera prima data si care vor veni deasupra. Cele cu linie intrerupta sunt primele transferate, iar cele cu linie continua vin incrucisate (transferate) deasupra lor.

Apoi, ochiurile 12, 13 le pui pe acele 10, 11, iar 10, 11 pe 11, 12, acul 13 ramanand liber. Continui astfel pe toata latimea pe care tu ti-ai propus-o.

Faci aceleasi mutari, in aceeasi ordine si in partea stanga a masinii.

Apoi tricotezi doua randuri si vei face a doua jumatate a raportului. Adica, ochiurile 4,5 le transferi pe acele 6, 7, iar 6, 7 pe 5, 6, acul 4 ramanand liber. Continui sa transferi ochiurile 8, 9 pe acele 10, 11, iar 10, 11 pe 9, 10, acul 8 ramanand liber. Repeti aceleasi miscari pe toata latimea, apoi faci aceleasi mutari in partea stanga a masinii.

Acesta este un raport complet, pe care il repeti pe toata lungimea pe care tu ti-ai propus-o. Poti face o fata de pulover, sau manecile, sau doar partile de jos de langa patentii de la fata, spate si maneci, sau undeva intr-o zona a puloverului.

Pentru a da modelului o nota  de si mai mare eleganta, inainte de a incheia, poti sa conturezi modelul. Asta inseamna ca vei scoate ochiurile al treilea si al douazecilea de pe ace si le vei desira pana la patent, apoi vei lua un ac de formare a ochiurilor (sau un ac de tricotat) si reformezi ochiurile dar pe partea dinspre tine, asa cum vei vedea practic in articolul urmator.

Un comentariu:

  1. Superb este!
    Multumesc, masina mea nu are nici cartele si nici computer asa ca l-am salvat pe model si astept si altele.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere