miercuri, 29 iunie 2011

Pentru a ne stimula putin creativitatea

"Sa ne imbogatim reciproc din diversitatea noastra." - Paul Valery

Poate ne place o prajitura cu fructe...






 sau poate cu ciocolata...

                                     
sau un tort cu frisca...



Daca tinem la silueta, atunci optam pentru un mar...

sau putem doar sa ne impartasim sentimentele celor dragi...
sau de ce nu, sa visam la un mic cadou...


sau poate la vacanta...


Imbinarea umerilor

"Gandurile negative se repeta necontenit si sunt deosebit de rapide si de puternice. Prin ele sufletul isi pierde echilibrul, stima proprie. Deoarece nu are stima proprie, nu este capabil de iubire si devine singuratic si suspicios. Nu este capabil sa se ofere in mod sincer celorlalti.
Pe de alta parte, gandurile pozitive ne permit sa acumulam forta interioara, sa construim ceva solid."


Umarul il putem tricota drept, sau inclinat. In unul din articolele anterioare am scris despre tricotarea umarului inclinat.
De asemenea putem incheia fiecare umar pe masina si apoi ii putem imbina cu masina de cusut sau putem tricota cateva randuri suplimentare si apoi ii imbinam pe masina de tricotat, asa cum este prezentat in cele doua filmulete de mai jos.

De cele mai multe ori utilizam ca fata partea de tricot dinspre masina de tricotat. Pentru a putea realiza cusatura de imbinare a umarului tricotam randurile suplimentare, ca apoi sa intoarcem tricotul invers. Umerii vor fi imbinati fata la fata. Primul umar il vom repune pe ace cu spatele tricotului spre masina si cu fata spre noi, iar pe cel cu care il imbinam il vom pune invers. Dupa ce am pus toate ochiurile celor doi umeri pe ace, tricotam un rand.

In primul video putem vedea varianta in care dorim sa avem o cusatura foarte elastica (exista modele cu umarul cazut pentru care dorim o cusatura elastica). Atunci micsoram desimea de pe cadran cu 2-3 diviziuni inainte de a tricota randul de imbinare. Apoi cu acul de tricotat sau cu instrumentul de formare a ochiurilor facem o cusatura lantisor pentru incheiere.

In cel de-al doilea video avem varianta unui umar mai ferm, pe care o utilizam de obicei. Pentru aceasta vom micsora desimea doar cu o diviziune (de exemplu daca am tricotat cu desimea 6, vom lucra randul de inchidere cu 7), iar apoi realizam lantisorul de inchidere.

vineri, 24 iunie 2011

Desen cu depunere de fir

"Cele mai bune si mai frumoase lucruri din viata nu pot fi vazute, nici atinse, doar simtite in inima." Hellen Keller



Daca ramanem fara imaginatie, timpul ne preseaza si totusi dorim sa facem o bluzita deosebita, putem sa facem patentul, apoi transferam toate ochiurile pe fontura principala (superioara), coboram fontura inferioara, aducem acele in lucru in pozitia E sau D (pozitia superioara, in functie de tipul de masina) si intr-un raport pe care ni-l imaginam pe loc, putem infasura in jurul acelor un fir dintr-o culoare diferita, un fir care sa dea efect. Putem face o margine la baza puloverului sau a manecii sau in diverse alte locuri.

In esantionul din imaginea de mai sus eu m-am jucat putin cu imaginatia si cu firele si mi-au iesit cateva combinatii. In diagrama de mai jos sunt exemplificate cateva modalitati de infasurare a firelor.


Sau poate este mai exemplificativa imaginea urmatoare:
Putem sa infilam trei fire de culori diferite in ochiurile instrumentului de transfer si apoi le infasuram in jurul acelor de tricotat.

Sau se poate impleti un snur din trei fire groase apoi sa prindem acest snur de ace din loc in loc (in mod simetric sau asimetric, in functie de efectul pe care il dorim).

Dupa ce am terminat de infasurat firul, tricotam cu viteza redusa primul si eventual al doilea rand. Acele vor fi luate in lucru in mod normal. Firul de efect apare in aceasta situatie pe dosul tricotului. Deci vom confectiona puloverul cu aceasta parte ca fata.



Franjurile de pe margine le vom prinde in cusatura interioara si apoi le vom scurta atat cat sa nu ne incomodeze, sa fie estetic dar si sa nu avem surprize apoi sa iasa din cusatura si sa se destrame.